Polttareiden järjestäjille

Polttarit

Poikamiesilta tai kansanomaisesti sanottuna polttarit ovat tapahtuma, jossa juhlitaan sulhasen viimeistä vapaata iltaa poikien kesken. Nykyään myös morsiamelle järjestetään usein polttarit.

Kuka järjestää?

Polttarien suunnittelun yleisimmin hoitaa kaaso/bestman. Tämä ei kuitenkaan ole kiveen kirjoitettua. Jos sattuu, että kaaso/bestman on jostain syystä liian kiireinen tai muista syistä ei pysty polttareita järjestämään on parempi ,että joku jolla on aikaa ja energiaa ottaa homman hoitaakseen. Polttarien järjestäminen vaatii juhlista riippuen aika paljon työtä. Tärkeää on kuitenkin, että järjestäjä tuntee juhlakalun hyvin. Toinen mahdollisuus on, että sulhanen/morsian järjestää itse polttarinsa. Tämä tapa on Ruotsissa yleisempi.

Suunnittelun aloitus

Polttareiden suunnittelu kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin, ettei tule hirveä kiire. Aloita suunnittelu heti kun mahdollista, sillä hoidettavia asioita voi olla paljon. Suunnittelu alkaa siitä, että valitaan polttareihin osallistujat. Tässä asiassa apua voi tarvittaessa kysyä morsiammelta/sulhalselta, jotta joku yhteinen linja kutsuttavien osalta saadaan vedettyä. Usein mietitään voiko polttareihin kutsua muita kuin myös häihin kutsuttuja henkilöitä, mutta se jää jokaisen itsensä päätettäväksi. Itse arvostaisin kutsua polttareihin vaikka en saisi kutsua häihin. Apua suunnittelussa voi kysyä myös morsiammen/sulhasen puolisolta tai vanhemmilta. Kun polttariporukka on saatu päätettyä, kannattaa valita yhteinen sosiaalinen kanava missä asioista voidaan jutella kätevästi yhdessä koko porkukan kanssa. Tälläisiä sosiaalisia kanavia ovat esimerkiksi yksityinen facebook event tai jopa oma nettisivu. Polttariporukan on myös hyvä kokoontua yhdessä vaikka lasillisen ääreen miettimään tapahtuman järjestämistä. Vaikka lopulliset päätökset tekee polttarien järjestäjä, ovat muutkin tyytyväisempinä mukana jos suunnitelmista on keskusteltu yhdessä. Samalla järjestäjä voi saada loistavia juhlavinkkejä muilta.

Välillä voi olla vaikeaa isolla porukalla päättää kaikkien mielestä parhaita ohjelmanumeroita juhlapäiväksi. Silloin valittu järjestäjä valitsee rohkeasti mielestään parhaat ideat, sillä koskaan kaikki eivät ole samaa mieltä. Järjestäjä voi myös jakaa hoidettavia asioita muille osallistujille, mutta kannattaa itse varmistaa, että kaikki asiat tulevat hoidetuksi ajoissa. Polttaripäivän ohjelmasta kannattaa tehdä lista jonka voi lähettää jokaiselle osallistujalle, niin kaikki tietävät minkälainen päivä on tulossa.

Ajankohta

Seuraavaksi valitaan ajankohta polttarien pitämiseksi. Hyvä ohjelma ajankohdan sopimiseksi on ”doodle”. Nykyään polttareita ei järjestetä häitä edeltävänä yönä, koska hääparilla kiirettä pitää silloin varmasti muutenkin ja myös siksi, että kukaan ei varmaan halua olla krapulassa omissa häissään. Ajankohdan valinnassa kannattaa kysyä apua sulhasen/morsiammen puolisolta, ettei mitään tärkeää mene päällekkäin. Monesti polttarit pyritään järjestämään yllätyksenä. Tässäkin asiassa apua voi kysäistä sulhasen/morsiammen puolisolta, vanhemmilta tai vaikkapa pomolta. He voivat sopia juhlakalun kanssa jotain menoa polttariajankohdaksi, jotta ajankohta saadaan ”varattua”. Lopulta ”meno” paljastuukin yllätyspolttareiksi. Polttaripäivä on myös mahdollista sopia sulhasen/morsiammen kanssa jolloin juhlakalun ei tarvitse murehtia muutenkin kiireisenä aikana polttareiden järjestämisen ajankohdasta. Polttarit kannattaa järjestää yleensä vähintään kaksi viikkoa ennen häitä. Ei ole varmasti pahitteeksi jos polttarit järjestetään jopa pari kuukautta ennen häitä.

Budjetti

Pääperiaate on, että polttarisankari ei maksa mitään. Kannattaa sopia polttareihin osallistuvan porukan kanssa avoimesti yhteinen kaikkille sopiva budjetti. Järjestäjän kannattaa kerätä maksut hyvissä ajoin ennen varsinaista juhlaa, ettei järjestäjä joudu viimekädessä itse maksumieheksi. Polttarisankarin päivän ruokailut sekä muut yhteiset rahareiät kannattaa laskea mukaan yhteiseen budjettiin. Budjetti ei myöskään saa olla syy minkä takia mitään ei järjestettäisi. Jokainen toivoo kuitenkin, että hänen polttarinsa muistettaisiin, oli budjetti sitten mikä tahansa. Loistavat polttarit eivät vaadi suurta budjettia. Kaikki on kiinni teistä!

Ohjelma

Ohjelmaa voi keksiä aivan oman mielikuvituksen mukaan, pitäen kuitenkin ensisijaisesti mielessä polttarisankarin tyytyväisyys. Toisille saattaa sopia vähän ”nolaavat” tehtävät, mutta taas toiset voivat niistä hermostua. Joten pidä mielessä minkälaisesta ohjelmasta juhlakalu voisi pitää ja toimi sen mukaan. Kannattaa ottaa myös ainakin yksi ohjelmanumero johon koko porukka pääsee osallistumaan yhdessä. Isoimmat ohjelmat kannattaa sijoittaa aamu- tai iltapäivälle niin porukka on vielä pirteimmillään. Muistakaa ruokailut ja välipalat ohjelmien välissä, että kaikki jaksavat pitkän päivän loppuun asti. Jos päivään tulee ohjelmaa joka vaatii etukäteisvarauksen, kannattaa ne hoitaa ajoissa. On ikävää jos joku etukäteen suunniteltu ohjelmanumero peruuntuu sen takia, että varausta ei ole tehty ajoissa.

Yleensä naisten polttariohjelmat ovat enemmän hemmottelu ja rentoutumis painotteisia kun taas miesten polttareissa paukkuu ja rytisee. Tämäkin tottakai riippuu täysin polttarisankarin luonteesta ja menohaluista. Muista, että se päivä pyhitetään polttarisankarille. Mieti päivän ohjelma niin, että juhlakalu varmasti tykkää, eläkä niin kuin itse haluaisit. Ohjelmaa kannattaa suunnitella päivälle sopivasti. Mitään minuuttiaikataulua ei kannata tehdä, mutta liian pitkiä taukojakin kannattaa välttää. Ruokailuihin ja kahvitaukoihin voi varata reilusti hengähdys aikaa.

Päivä aloitetaan yleensä yllättämällä polttarisankari kotoaan, työpaikalta tai vaikkapa kesken työmatkan. Tässäkin on vain mielikuvitus rajana miten sankarin juhlapäivä saadaan käyntiin. Olkaa kekseliäitä!

Yksi tapa juhlapäivän kulkuun voisi olla seuraavanlainen: Polttarisankarin yllättäminen aamulla koko porukan voimin. Yhteinen aamupala. Ohjelmanumero juhlakalulle. Kevyt hengähdystauko. Pääohjelmanumero, mihin koko porukka osallistuu. Ruokailu. Ohjelmanumero polttarisankarille. Välissä kahvia ja pullaa. Illanviettoa mökillä tai ravintolassa. Illalla mahdollisesti pientä yhteistä ohjelmaa, saunomista ja ruoanlaittoa. Näitä kaikkia omien halujen ja jaksamisen mukaan. Ohjelmanumeroiden järjestyksellä ei ole niinkään merkitystä. Ne voi sijoittaa päivän kulkuun miten parhaaksi näkee. Kuitekin sellaiset ohjelmanumerot ensimmäiseksi missä pitää olla selviä juhlijoita.

Sivuiltamme löydät monia loistavia vaihtoehtoja polttaripäivän ohjelmanumeroiksi!

Monesti polttareissa nähdään myös ohjelmanumeroita missä polttarisankari pistetään kaupustelemaan jotain hauskaa tuotettta tai palvelua kerätäkseen rahaa päivän rientoja varten. Taas painotamme polttarien järjestäjän pelisilmää tässä tilanteessa. Jos juhlakalu on varsinainen myyntitykki ja muutenkin tykkää esiintymisestä, voi tällainen ohjelmanumero olla erittäin hauska lisä. Jos taas polttarisankari on ujompaa ja hiljaisempaa tyyppiä voi kaupustelu olla hänelle jopa erittäin ikävä kokemus.

Jos loppuillasta siirrytään ravintolaan, emme suosittele viemään polttarisankaria sinne samaan onnelaan missä olette pyörineet porukalla viimeiset viisi vuotta. Kokeilkaa jotain uutta ja erilaista, minkä muistaa ehkä vielä seuraavanakin päivänä. Yökerhojen yksi ongelma on myös se, että siellä porukka helposti hajoaa. Luultavasti tarkoitus on kuitenkin juhlia samalla valitulla porukalla koko ilta/yö.

Alkoholi

Suurin osa polttariporukoista varmaan käyttää alkoholia, mutta muistakaa pitää huolta ettei polttarisankarin silmään tule uni liian aikaisin. Kenelläkään ei ole kivaa jos juhlakalu on sammunut jo ennen ohjelman loppua. Sama pätee myös polttarien järjestäjään. Muista, että järjestäjä vastaa, että kaikilla on hauskaa ja, että homma rullaa. Eiköhän illasta löydy aikaa siihen sopan maisteluun kun hoitaa oman tehtävänsä ensin huolella. Päivän alkuun kannattaa ajoittaa sellaiset ohjelmanumerot missä pitää olla täysin selvänä.

Pukeutuminen

Polttarisankari on mahdollista pukea johonkin hauskaan asusteeseen vaikka koko päiväksi tai yhden ohjelmanumeron ajaksi. Muukin porukka voi olla tottakai pukeutunut jos näin on sovittu. Pukeutumisesta voidaan sopia myös joku yhteinen teema.

Lopuksi

Koko päivän suunnittelussa kannattaa pitää terve maalaisjärki mukana. Liian pahat nolaukset ja ylilyönnit kaikissa polttarisankarille tehtävissä kepposissa kannattaa unohtaa, ettei kukaan pahoita mieltään.

Toivomme, että sivut auttavat teitä polttarien järjestämisessä. Käyttäkää mielikuvitusta ja pitäkää unohtumattomat polttarit!

Terveisin Parhaatpolttarit.fi ylläpitäjät